Bina Yıkımı Nasıl Yapılır?
Bina yıkımı, yapıların sökümü, parçalara ayrılması ve ortaya çıkan enkazın tahliyesi işlemlerinden meydana gelmektedir. Bina yıkımı, ortadan kaldırılması ya da parçalara ayrılması işlemi yapıyı oluşturan malzemelerin ve yapı sisteminin özelliklerine göre belirlenmektedir.
Bina yıkımına başlamadan önce alt yapı da detaylı şekilde incelenmelidir çünkü takip eden sistemler içinde su boruları, kanalizasyonlar, elektrik kabloları ve doğalgaz tesisatları olabilir. Yıkılacak binada zarar verilebilecek bu alt yapı sistemleri bölgede mağduriyet oluşturabilir. Bina yıkımı işlemi öncesi bina yıkım planı hazırlanmalıdır. Yıkım işlemi genellikle üstten başlayarak yapılmaktadır. Yıkım işlemi çevresel faktörler, güvenlik açıkları ve hasar riski nedeniyle tehlikeli olabilir. Bu nedenle güvenlik önlemleri alınmalıdır.
Bina yıkımı işlemi, yapıların sökümü, parçalara ayrılması ve ortaya çıkan enkazın tahliyesi işlemlerinden meydana gelmektedir. Bina yıkımı, ortadan kaldırılması ya da parçalara ayrılması işlemi yapıyı oluşturan malzemelerin ve yapı sisteminin özelliklerine göre belirlenmektedir . Bina yıkımı işlemi genellikle bina kullanım ömrünü tamamladığında veya güvenlik açısından risk oluşturduğunda yapılır. Ayrıca bina yıkımı, kentsel dönüşüm projeleri kapsamında da gerçekleştirilebilir.
Bina yıkımı işlemi genellikle bina kullanım ömrünü tamamladığında veya güvenlik açısından risk oluşturduğunda yapılır. Ayrıca bina yıkımı, kentsel dönüşüm projeleri kapsamında da gerçekleştirilebilir. Bina yıkımı işlemi sonrasında ortaya çıkan enkazın tahliyesi de yapılmaktadır .
Bina yıkımı sırasında dikkat edilmesi gereken bazı hususlar var. Yıkım işlemi gerçekleştirilecek binada, yıkım sırasında tehlike oluşturabilecek olan elektrik, doğalgaz ve su bağlantıları mutlaka kesilmelidir. Yıkımın yapılacağı bölge mümkün olduğunca, uyarı levhaları kullanılarak kapatılmalı ve bölge içerisine uzman harici kişilerin girmemesi sağlanmalıdır. Yıkım işlemi sırasında binanın çevresindeki diğer binaların ve insanların güvenliği de göz önünde bulundurulmalıdır. Ayrıca yıkım işlemi sonrasında çıkan atıkların ve molozların doğru bir şekilde bertaraf edilmesi de önemlidir.